Annonsöversikt och -inställningar

Du kan se annonser när du använder Uber-appen, till exempel när du har beställt en resa eller när du överväger nästa leverans. Uber visar också annonser på webbplatser, i appar och på plattformar som inte kommer från Uber, antingen för Uber eller för annonskunder. Vi vill att dessa annonser ska vara användbara, intressanta och relevanta för dig, så att du kan upptäcka handlare och varumärken som är väl lämpade för dina intressen. Vi anser också att det är viktigt att du har kontroll över vilka typer av annonser du ser och hur vi använder dina uppgifter.

För att hjälpa dig att förstå våra annonsrutiner förklarar vi på den här sidan vilka olika typer av annonser du kan se när du använder Ubers appar och hur du kan styra din annonsupplevelse via inställningarna i vårt sekretesscenter.

Annonstyper

Uber erbjuder en rad olika annonsupplevelser, från annonser i appen under en resa till sponsrade annonser i ditt Uber Eats-flöde. Vi anpassar dessa annonser utifrån informationen på ditt konto, din aktuella aktivitet på Uber och/eller uppgifter från tidigare resor och beställningar. Här är de olika typer av annonser vi erbjuder och de uppgifter vi använder för att anpassa dem.

Annonser på resan och annonser efter betalning

Du kan se annonser i Uber-appen efter att du har beställt en resa eller gjort en beställning via Uber Eats, när du väntar på din Uber Eats-beställning eller är på väg till din destination. Om du väljer dessa annonser kan du få erbjudanden på Uber Eats för handlare i appen eller på annonsörens webbplatser.

Vi vill att dessa annonser ska vara relevanta för dig och kan därför anpassa dem utifrån uppgifter som:

• tid på dygnet (t.ex. frukostannonser under en resa tidigt på morgonen)
  • din aktuella beställning eller resedestination (t.ex. reseannonser när du är på väg till flygplatsen.)
  • dina intressen, baserat på din rese-, beställnings- eller sökhistorik (t.ex. lägre pris hos den lokala mataffären)
  • ditt kön, vilket vi kan härleda utifrån ditt förnamn (går att ändra i appen under Konto > Inställningar > Sekretess > Inställningar för kön)
    • Om du väljer bort anpassning av annonser men inte tar bort dina uppgifter om kön kan ditt antagna kön fortfarande användas för säkerhetsfunktioner.
    • Du kan välja bort anpassning av annonser baserat på din rese-, beställnings- och sökhistorik samt ditt kön i vårt sekretesscenter. Om du väljer bort detta kommer annonserna bara att baseras på din ungefärliga plats, tid på dygnet och aktuell rese- eller beställningsinformation.

Vi tillåter inte annonser baserade på känslig information, till exempel resor till eller sökningar på vårdinrättningar. Mer information finns i vår globala policy för riktad annonsering.

Sponsrade placeringar, annonser, objekt och meddelanden

Du kan se sponsrade annonser, produkter och sökresultat för handlare som finns tillgängliga på Uber Eats eller Postmates. Dessa kan identifieras med taggarna ”sponsrad” eller ”annons” och betalas av relevant handlare (när det gäller sponsrade annonser) eller av relevant varumärkesägare (när det gäller sponsrade produkter). Vi kan anpassa dessa sponsrade annonser, produkter och sökresultat baserat på din beställnings- och sökhistorik. Vi visar också sponsrade annonser och objekt baserat på din aktuella rese- eller beställningsinformation, ungefärliga plats och tid på dygnet, så att du inte ser annonser för handlare som har stängt eller inte är tillgängliga i ditt område.

Du kan välja bort anpassningen av sponsrade annonser, produkter och sökresultat baserat på din beställnings- och sökhistorik i vårt sekretesscenter. Om du väljer bort detta kommer de sponsrade annonser, produkter och sökresultat du ser endast att baseras på din ungefärliga plats, tid på dygnet och aktuell rese- eller beställningsinformation.

Annonser för surfplattor i bilen

Du kan se annonser på en surfplatta i din förares bil. Dessa annonser kan anpassas med hjälp av uppgifter som din användarprofil, rese- eller beställningshistorik och Uber-sökhistorik för att göra dem mer relevanta och användbara. Du kan välja bort anpassning av annonser baserat på rese-, beställnings- och sökhistorik samt kön i vårt sekretesscenter. Om du väljer bort detta ser du fortfarande annonser, men de kommer endast att baseras på din ungefärliga plats, tid på dygnet och aktuell rese- eller beställningsinformation.

Mer information om Ubers datadelningspraxis finns i Ubers sekretessmeddelande.

Annonser och Apple Tracking Transparency (ATT)

Uber använder Apples ramverk för appspårningstransparens för att be iOS-användare om tillstånd att spåra dem i appar och på webbplatser som ägs av andra företag för riktad marknadsföring. Uber ger också iOS- och Android-användare möjlighet att styra över huruvida deras uppgifter delas med annonspartner, mätpartner och utgivare, via Ubers datadelningsinställning i vårt sekretesscenter, för att leverera anpassade annonser till våra användare och mäta deras effektivitet.