Så använder Uber passagerarnas platsinformation (iOS)

För resor

Uber använder din enhets platstjänster för att göra det enklare att ge dig en säker och pålitlig resa då du behöver den. Platsdata hjälper oss att förbättra våra tjänster, till exempel med avseende på upphämtningar, navigering, kundsupport med mera.

Om du använder en iOS-enhet har du tre platsinställningar att välja mellan:

– Alltid: Vi får samla in platsinformation från tidpunkten då du öppnar Uber-appen tills din resa avslutas eller avbokas. Detta gäller också när appen körs i bakgrunden.

– Medan appen används: Vi får samla in platsinformation när appen är synlig på skärmen. Om en funktion behöver din platsinformation när appen körs i bakgrunden kommer vi att be om tillstånd. Om du använder inställningen ”Medan appen används” får du också en avisering på skärmen så fort din platsinformation samlas in när appen körs i bakgrunden.

– Aldrig: Med det här alternativet inaktiveras platstjänster för Uber-appen. Du kan fortfarande använda appen, men du måste ange upphämtnings- och avlämningsplatser manuellt. Platsinformationen kommer att samlas in från föraren under din resa och länkas till ditt konto, även om du har inaktiverat platstjänster för din app.

Gör så här för att hantera platsinställningarna från din enhet:
1. Öppna din enhets inställningar.
2. Tryck på ”Sekretess” och sedan ”Platstjänster”.
3. Tryck på ”Uber”.
4. Välj ”Alltid”, ”Medan appen används” eller ”Aldrig”.

För cyklar och scootrar

Uber använder din enhets platstjänster för att göra det enklare att tillhandahålla en cykel eller scooter när du behöver den. Platsdata är avgörande för att hålla dig säker och ge kundsupport under och efter en resa.

Om du använder en iOS-enhet har du tre platsinställningar att välja mellan:

– Alltid: Vi får samla in platsinformation från tidpunkten då du öppnar appen tills din resa avslutas eller avbokas. Detta gäller också när appen körs i bakgrunden.

– Medan appen används: Vi får samla in platsinformation när appen är synlig på skärmen. Om en funktion behöver din platsinformation när appen körs i bakgrunden kommer vi att be om tillstånd. Om du använder inställningen ”Medan appen används” får du också en avisering på skärmen så fort din platsinformation samlas in när appen körs i bakgrunden.

– Aldrig: Med det här alternativet inaktiveras platstjänster för appen och du kan inte använda cyklar och scootrar. Platstjänster måste aktiveras om du vill kunna använda cyklar och scootrar.

Platsinformationen kommer också att samlas in från fordonet för att skydda våra resurser, hålla dig säker, ge kundsupport och efterleva lokala bestämmelser, även om du inte använder appen eller den körs i bakgrunden på din enhet.

Gör så här för att hantera platsinställningarna från din enhet:
1. Gå till din enhets inställningar.
2. Tryck på ”Sekretess” och sedan ”Platstjänster”.
3. Tryck på ”Jump”.
4. Välj ”Alltid”, ”Medan appen används” eller ”Aldrig”.

Dela med städer och myndigheter

I vissa fall måste vi dela information om de resor som genomförs med hjälp av vår tjänst med städer, myndigheter och lokala transportmyndigheter.

För att kunna uppfylla dessa krav samlar vi in geoplats- och tidsstämpeldata från fordonen på vår plattform.

Dessa uppgifter ger städer information om var varje resa börjar, slutar och resans rutt. Inga av de reseuppgifter vi lämnar till städer samlas in från din personliga mobila enhet eller identifierar dig direkt, men reseuppgifterna kan göra det möjligt att identifiera dig med en del arbete. I dessa fall kommer vi att informera dig före resan.

Observera: Det finns särskilda situationer vid vilka Uber kan samla in uppgifter om platsen när appen körs i bakgrunden från passagerare med inställningen ”När appen används”. Exempelvis kan vi göra detta för att förhindra bedrägerier och som åtgärd vid säkerhetsincidenter. I dessa fall visas en avisering.

Vi behandlar alltid din platsinformation i enlighet med vår sekretesspolicy för användare.