Strong Customer Authentication

När du försöker beställa en resa kan det hända att du blir ombedd att autentisera transaktionen med ditt bankkort via en ny ruta som dyker upp på skärmen. Detta protokoll är en del av Strong Customer Authentication, ett nytt regelverk för European Economic Area som begär att banker autentiserar digitala transaktioner. Detta autentiseringsprotokoll blir ett extra skyddslager till alla dina transaktioner på nätet, innanför och utanför Uber.

VAD ÄR STRONG CUSTOMER AUTHENTICATION?

Strong Customer Authentication (SCA) är ett nytt Europeiskt regelverkskrav för att mina bedrägeri och säkra transaktioner på nätet. Även om regelverkskravet appliceras på banker som utfärdar kreditkort har Uber byggt in ytterligare autentisering i våra beställningsflöden som slutför transaktionerna när Strong Customer Authentication är klart.

Strong Customer Authentication begär extra autentisering under digitala transaktioner med någon av följande typer av autentisering:
- Något som kunden vet (t.ex. PIN-kod eller lösenord)
- Något som kunden har (t.ex. SMS skickat till dennes telefon, eller hårdvarutecken)
- Någon som kunden är (t.ex. fingeravtryck eller ansiktsigenkänning)

Banker kommer inkludera någon form av extra autentisering (likt de ovan) till de flesta digitala transaktioner för att uppfylla Strong Customer Authentication. Den extra autentiseringen är uppsatt, kontrollerad och godkänd av din bank, inte av Uber.

Med start den 14:e september kommer banker att neka transaktioner som inte kan autentiseras. Om du vill läsa på om Strong Customer Authentication regulationer och krav, finns de att läsa via Europeiska Bankmyndigheten och Europeiska Kommissionen. Du hittar en länk längst ned i texten.

Strong Customer Authentication - och autentiseringsprotokollet som medföljer - omfattar alla transaktioner gjorda med betalningsmetoder utfärdat inom European Economic Area (EEA) samt transaktioner gjorda med dem inom och utanför EEA.

Vi förväntar oss att Strong Customer Authentication upprätthålls i Storbritannien, oavsett utfallet av Brexit.

HUR AUTENTISERAR JAG EN TRANSAKTION?

För närvarande är den vanligaste metoden att autentisera en transaktion är att genom ett extrasteg vid beställning - genom dennes bank - delar kompletterande information för att slutföra den (t.ex. bekräfta lösenord, en kod via SMS eller bekräftelse genom fingeravtryck).

MÅSTE JAG AUTENTISERA VARJE GÅNG JAG BESTÄLLER EN RESA?

Det beror på transaktionens belopp/antal transaktioner, samt din banks autentiseringspolicy.

VARFÖR MÅSTE JAG AUTENTISERA MIN TRANSAKTION?

Genom att autentisera din transaktion reduceras risken för bedrägeri och andra typer av missbruk. Varje gång du initierar en digital transaktion kan din bank begära en autentisering för att bekräfta validiteten.

HUR VET JAG ATT DETTA ÄR SÄKERT?

Autentiseringen kommer att genomföras och säkras av din bank. Autentiseringsprocessen och typen av autentisering (om SMS eller avläsning av fingeravtryck) bestäms eller styrs inte av Uber. Har du några frågor om säkerhet, kontakta din bank.

JAG HAR REDAN 2-STEGSVERIFIKATION PÅ MITT UBER-KONTO. VARFÖR BEHÖVER JAG 2-FAKTORAUTENTISERING?

Ubers 2-stegsverifikation är ett alternativt verktyg som lägger till ett extra lager av säkerhet på ditt Uber-konto vid inloggning. Det kommer att begära att du skriver in en engångskod samt ditt Uber-kontos lösenord för autentisering.
Strong Customer Authentication är obligatoriskt autentiseringsprotokoll som lägger till ett extra lager av säkerhet, specifikt vid digitala transaktioner.

MÅSTE JAG AUTENTISERA VARJE GÅNG JAG BETALAR MINA UTSTÅENDE BELOPP?

Ja, varje gång en digital transaktion är initierad kommer du att bli ombedd att autentisera det.

FINNS DET NÅGRA UNDANTAG FÖR STRONG CUSTOMER AUTHENTICATION?

Under det nya regelverket kan det hända att lågriskstransaktioner slipper Strong Customer Authentication. Vid transaktionen kommer din bank att utvärdera risknibån för den, och slutligen avgöra om undantaget godkänns eller om en autentisering är nödvändigt.

Notera: Andra digitala betalningar, så som PayPals, Apple Pays och Google Pays digitala plånböcker påverkas inte av Strong Customer Authentication och dess protokoll.